Header Ads Widget

Tarih Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Ereğli Müzesi


1968 yılında kurulan Ereğli Müzesi’nde 8096 adet kültür varlığı sergilenmektedir. Müzede sergilenen eserler hem Anadolu Medeniyetlerini hem de Ereğli ve çevresinin kültürel envanterini detaylı bir şekilde yansıtmaktadır.


Ereğli Müzesi, M.Ö. 7000 yılında başlayarak Neolitik Dönemden itibaren kesintisiz tüm medeniyetlerin sentezi durumundadır. Herakleia antik kenti ve çevrede bulunan kültür varlıkları Ereğli Müzesi’nde sergilenmektedir. Neolitik Döneme ait Can Hasan’dan çıkan el baltaları, duvar freskleri, el değirmenleri, kazıcı aletler ve pişmiş toprak kaplar, Kalkolitik Döneme ait polikrom pişmiş toprak kaplar, ağırşaklar, Eski Tunç Çağına ait hayvan ve insan figürleri, ok uçları, damga mühürler, el baltaları, Asur Ticaret Koloni Çağına ait bulleli testiler, idoller, Hitit Çağına ait pişmiş toprak meyvelikler, pişmiş toprak tuzluklar, silindir ve damga mühürler, karabeuslar, hiyoroglif ve çivi yazılı heykel kaideleri, Frig Çağına ait fibulalar, gaga ağızlı testiler, phialeler, Hellenistik Döneme ait lekythos’lar Herakleia definesi diye adlandırılan gümüş Athena sikkeleri, altın varaklar, Roma Dönemine ait mimari parçalar, mezar stelleri, insan ve hayvan figürleri, Bizans Çağına ait mimari parçalar, altın kristogramlar, Selçuklu ve Karamanoğlu Dönemine ait sırlı kâseler, alçı süslemeler, Osmanlı Dönemine ait çavdar sapından yapılmış çeyiz sandığı, el yazması altın teshipli Kur’an-ı Kerim’ler, silahlar, el dokuması halı ve kilimler müzemizde bulunan en önemli taşınır kültür varlıklarıdır.
Müzede teşhir edilen Tunç ve Demir Çağı eserlerinden örnekler © KEYAR


“Topos Leontiou” yazılı yapı taşı © KEYAR


2014 arazi sezonunun sonuna doğru, TEGV (Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı)’in Konya Ereğli Ateşböceği Projesi’nden bir sorumlu eşliğinde, çocuklar için Ereğli Arkeoloji Müzesi’nde “Kültürel Miras ve Arkeoloji” etkinliği düzenlenmiştir. Etkinlik boyunca, arkeoloji bilimi deneysel bir şekilde tanıtılıp sergilenen eserler de açıklanarak, çocuklarda yerel tarihlerine merak ve müzeye karşı ilgi uyandırmak amaçlanmıştır. Etkinlikte ayrıca, çocuklara müzede en çok beğendikleri eseri kilden yapma fırsatı sunulmuştur. Günün sonunda tüm katılan çocuklara tarafımdan yazılan ve İş Bankası Kültür Yayınları tarafından neşredilen Tarih Canavarı Tarihöncesi, Hititler, Mezopotamya ve Tarihöncesi kitaplarından birer kopya hediye edilmiştir.

Bu etkinlik hem çocukların hem tarih ve arkeoloji bilincini geliştirmek hem de kültürel miras ve koruma bilincini oluşturmak amaçlı yapılmıştır. Bu etkinliğin her arazi sezonunda yapılması planlanmakta olup, etkinliğin sürdürülebilir bir hale gelmesi için çalışmalar yapılmakta ve sponsor desteği aranmaktadır.

Yorum Gönder

0 Yorumlar