Header Ads Widget

Tarih Şehri Konya

Kategori günceleri

6/recent/ticker-posts

Oymalı yeraltı Şehri - Karapınar Akören

Karacadağ sönmüş bir yanardağ olup bölgede oluşan granit bünyeli tüf tabakaları ve kalkerleşmiş ana kayalar oyularak birbirinden bağımsız 36 adet yeraltı Şehri yapılmıştır. 

8. ve 10. yüzyıllar arasında bölgeye yoğun olarak yapılan Arap akınları nedeniyle ovada yaşayan halk kendini korumak için Karacadağ vadilerinde yeraltı şehirleri meydana getirmişlerdir. İç mekânlarda Kilise, sarnıç, at tavlası, zindanlar, odalar, galeriler ve hava bacaları gibi müştelimatlar bulunmaktadır. 

Bazı galeriler kuyu tipinde olup yanlarda ayak koymak için kertikler yapılmıştır. Burada çocukları ve eşyaları indirmek için makara sistemi kurulmuş ve dünyanın ilk asansörü yapılmıştır. Savunma amaçlı yapıldığı için galeriler bir insanın geçebileceği şekildedir. 

Oda tavanlarında basıncı azaltmak için tonozlu bir sistem uygulanmıştır. Yeraltı şehirleri ihtiyaca göre odalar eklenerek büyütülmüşlerdir. 11 no’lu Yeraltı Şehri on odalı ve on bir geleriden oluşmaktadır. 



Oymalı yeraltı Şehri Konum Fotoğrafları

Harita Kordinatı: 37.75232,33.808864

Konumun Harita Görünümü

Oymalı yeraltı Şehrini ziyaret etmek isteyenler bu harita yardımı ile işletmeye ulaşabilirler.

Konum Video görünümü

Oymalı yeraltı Şehri video çalışması.

Bu makalede Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Konya-Karapınar Oymalı(Gicen) Köyü Facebook sayfası kaynaklarından yararlanılmıştır.
— Jim Rohn

Yorum Gönder

1 Yorumlar